Vinařství Dufek

bílé Müller Thurgau
Vůně typická s broskvovým aroma a lehká suchá chuť s angreštovými tóny a střední dochutí.

růžové Svatovavřinecké
Výraznější aroma s tóny malin a červeného rybízu, svěží plnější ovocná chuť. Vhodné i jako aperitiv.

červené Modrý Portugal
Víno lehčího typu s jemnou skořicovou vůní, která přechází i do šťavnaté višňově ovocité chuti, lehce pitelné, se středně dlouhou dochutí.

100 Kč

Objednávejte, kupujte... kontakty

Svatomartinské

Otevírání Svatomartinského 2012 ve Vinařství Dufek

Každý rok 11. listopadu v 11 hodin 11 minut se otevírají první láhve vína z nového ročníku, tedy vína vyrobeného z hroznů sklizených v témže roce. Jedná se sice o svátek obnovený před osmi lety, jeho tradice však sahá do dob císaře Josefa II. Byl to čas hodování a veselení se z ukončené sklizně a nového vína. Na svatého Martina také vinaři končili službu u sedláků a právě u mladého vína domlouvali její pokračování v příštím roce. V dnešní době se navázalo na tradici a společnost ochotně přijala oslavy vítání nového vína, o čemž svědčí každoročně se zvyšující poptávka po Svatomartinském víně, kterou také mohutně podporuje cílená propagace.

Značka "Svatomartinské víno"

Grafická známka se svatým Martinem na koni, kterou vlastní Vinařský fond ČR, smí být na etiketě uvedena pouze u vín, kterým ji udělila nezávislá komise na základě ověření kvality senzorických parametrů. Pro výrobu se používají odrůdy rané, tedy brzy dozrávající. Povolené odrůdy pro bílé víno jsou Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a též Muškát moravský. Pro červené to jsou Modrý Portugal a Svatovavřinecké a tytéž mohou být použity pro víno růžové či klaret. Mohou se vyrábět vína jednoodrůdová i cuvée z těchto odrůd.

Charakteristika vína

Jedná se o sušší svěží ovocité lehké víno s odbouranými kyselinami, nižším alkoholem i barvou. Od sklizně po prodej vína v láhvi uběhne jen pár týdnů. Je určeno pro rychlou spotřebu, zpravidla do jara, aby neztratilo svou svěžest. Charakteristické bývá jemné perlení, které není závadou, naopak zvyšuje aromatiku.