Jaké víno na vánoce?

Sváteční tabule není jen o jídle, ale poslední dobou se i v naší zemi stává dobrým zvykem obohacovat chuťové dojmy nápojem, nejlépe kvalitním vínem. A to není jen z toho důvodu, že svět vína nabízí nekonečné množství chutí, dokonce možno říci neopakovatelných, a tím rozvíjí smyslnost gastronomického prožitku, ale také schopností vín vyvážit přijímané pokrmy, čímž se usnadní tělu trávení. Ovšem ona pestrost chutí, která se většině smrtelníků zdá nepřehledná, přináší i jistou obavu – abychom k připravovanému jídlu vybrali to správné víno. Pokud se chceme spokojit s jediným vínem, které nás bude provázet napříč všemi chody, je situace poněkud problematická a asi bychom měli zvažovat, ke kterému chodu budeme nejvíce zapíjet. Každopádně, k tradiční české štědrovečerní večeři z tradičních surovin bychom měli volit tuzemská vína, a to mladší bílá, spíše svěží. Vezměme to ale pěkně popořádku a dopřejme si sváteční požitek.

Každá slavnostní hostina začíná přípitkem. Pro tuto příležitost se nejlépe hodí suché lehčí bílé víno, které vybudí chutě k dalšímu požitku a naladí společnost. Lidé často používají i sladké aperitivy, ovšem ty chuťové pohárky spíše přesytí, navíc sladkostí nás čeká o vánočních svátcích ještě spousta. Víno naléváme raději lehce podchlazené, u svěžího bílého řekněme na 8–9°C, aby v průběhu popíjení ideální teploty teprve dosáhlo. Lahev při dlouhém stolování pochopitelně uchováváme v termoizolační nádobě nebo přichlazujeme. Hlavně nedopusťte, aby se víno během večera ohřálo na pokojovou teplotu! Pro přípitek nám přijdou vhod mladší vína odrůd Sauvignon, Müller-Thurgau či třeba Aurelius, která dobře poslouží i ke studenému předkrmu, pokud jej tedy servírujeme. Vybírám Aurelius 2009 pozdní sběr, i přes polosuché provedení, pro svou bohatou, ale jemnější kyselinku.

Dalším chodem tradiční štědrovečerní večeře je rybí polévka. Ta je sama o sobě výrazným chuťovým zážitkem. Pokud jsme tedy již spotřebovali lahev (nebo ji můžeme uložit na pozdější použití), měli bychom nabídnout bílé víno plnějšího charakteru, eventuálně i pikantnější, jako je Ryzlink vlašský, vyzrálejší Neuburské či Veltlínské zelené. Já volím Neuburské 2008 pozdní sběr.

Jako hlavní chod předpokládejme smaženého kapra, tradičně s bramborovým salátem. Zde bude potřeba bílé suché víno výraznější chuti, mohutné, s pevnou kyselinkou. K tomu poslouží dobře Chardonnay. Hlasuji pro Chardonnay 2009 výběr z hroznů.

A co připadá do úvahy dále? Zákusky, moučníky, cukrovinky... prostě kde se vyskytuje více cukru, tam pasují přírodně sladší vína, tedy výběry z bobulí, cibéb, ledová a slámová vína (vybírám zvláštní víno – Rulandské modré rosé 2009 výběr z bobulí barrique). Toto ovšem nelze říci jednoznačně. K méně sladkým moučníkům se budou dobře hodit výrazně aromatická bílá vína – i pokud budou suchá – Muškát moravský či Tramín. Chcete-li si ovšem dopřát opravdu sladší mls, otevřete víno ledové nebo slámové (Ryzlink rýnský 2009 ledové). Pokud tedy budete užívat dlouhého večera nad dárky a se sváteční rozmluvou s rodinou či přáteli za občasného zakousnutí něčeho sladšího, můžete při tom připíjet důstojný Tramín červený 2009 výběr z hroznů. Pokud se ponoříte do hloubavějšího rozjímání, můžete jej podpořit plným táhlým červeným vínem (Dornfelder 2009 výběr z hroznů).

Ještě se vrátíme o pár hodin zpět. V řadě domácností se připravuje na Štědrý den kuba – pokrm z krup a hub. K němu lze doporučit lehké červené víno s jemnou tříslovinou, například Rulandské modré (variantně také bílé jako Chardonnay, plnější Veltlínské zelené apod.). Já zkusím Rulandské modré 2008 výběr z hroznů.

A jak na Boží hod? Tradičně se zpravidla servíruje kachna či husa. Všeobecně lze doporučit ne příliš těžké, zato výrazně ovocité červené víno, které neubije chuť masa, s živější kyselinkou, která bude dobrou protiváhou mastnější úpravě. Můj tip zní: Svatovavřinecké 2008 pozdní sběr.

Vězte, že i sebelepší a vámi vyzkoušené víno podané v nevhodné kombinaci s pokrmem se může stát vínem nechutným. Při přípravě pokrmů o tom často rozhoduje jediná ingredience nebo její rozdílná úprava. Navíc každé víno je osobité a je třeba k němu přistupovat jako k "neznámému" prvku. Jmenování samotných odrůd vín může být často zavádějící, neboť máme na mysli vždy víno typické pro určitou lokalitu nebo takové, jak ho máme uložené v paměti. Řada pravidel funguje, řadu si člověk vytváří dle svých zkušeností, řada pravidel se také někdy vymstí. Ovšem netrapte se tím. Zážitky s vínem chápejte také jako hru s chutěmi, vzrušující očekávání, bohatší dojmy a společenské pouto. A nakonec důležitou připomínku – až si budete s druhými přiťukávat, pohleďte jim vždy do očí!

Příjemné chuťové dobrodružství přeje Degustuj.cz

Další zajímavosti