Vinařství Dufek

bílé Müller Thurgau
Vůně typická se svěžím broskvovým aroma a lehká chuť s angreštovými tóny a středně dlouhou dochutí.

růžové Svatovavřinecké
Ovocné aroma s tóny malin a červeného rybízu, svěží plnější chuť. Vhodné i jako aperitiv.

červené Modrý Portugal
Ve víně cítíme skořicové tóny Portugalu, které se promítají do hebké šťavnaté chuti. Lehké červené víno s nízkým alkoholem pro dlouhé popíjení :-).

95 Kč

Objednávejte, kupujte... kontakty

Svatomartinské

Každý rok 11. listopadu v 11 hodin 11 minut se otevírají první láhve vína z nového ročníku, tedy vína vyrobeného z hroznů sklizených v témže roce. Jedná se sice o svátek obnovený před deseti lety, jeho tradice však sahá do dob císaře Josefa II. Byl to čas hodování a veselení se z ukončené sklizně a nového vína. Na svatého Martina také vinaři končili službu u sedláků a právě u mladého vína domlouvali její pokračování v příštím roce. V dnešní době se navázalo na tradici a společnost ochotně přijala oslavy vítání nového vína, o čemž svědčí každoročně se zvyšující poptávka po Svatomartinském víně, kterou také mohutně podporuje cílená propagace.

Značka "Svatomartinské víno"

Grafická známka se svatým Martinem na koni, kterou vlastní Vinařský fond ČR, smí být na etiketě uvedena pouze u vín, kterým ji udělila nezávislá komise na základě ověření kvality senzorických parametrů. Pro výrobu se používají odrůdy rané, tedy brzy dozrávající. Povolené odrůdy pro bílé víno jsou Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a též Muškát moravský. Pro červené to jsou Modrý Portugal a Svatovavřinecké a tytéž mohou být použity pro víno růžové či klaret. Jako rosé je povoleno vyrobit Svatomartinské z odrůdy Zweigeltrebe. Vyrábět se mohou vína jednoodrůdová i cuvée z uvedených odrůd.

Charakteristika Svatomartinského vína

Jedná se o sušší svěží ovocité lehké víno s odbouranými kyselinami, nižším alkoholem i barvou. Od sklizně po prodej vína v láhvi uběhne jen pár týdnů. Je určeno pro rychlou spotřebu, zpravidla do jara, aby neztratilo svou svěžest (to ovšem neznamená, že některá vína mohou s časem ještě "růst"). Charakteristické bývá jemné perlení, které není závadou, naopak zvyšuje aromatiku.