Vinařství Josef Dufek a certifikace

V roce 2008 vinařství získalo certifikát HACCP na výrobu vína od německé firmy TÜV a certifikát BIO produkce - produkce ekologického zemědělství. V roce 2009 pak následoval Certifikát vinařské turistiky v kategoriích vinný sklep, vinařství a ubytování, který uděluje Národní vinařské centrum a Nadace Partnerství zařízením poskytujícím služby v nejvyšší kvalitě. Vinařství je rovněž zapojeno v projektu Cyklisté vítáni.

úryvek z Aktuálně.cz 30.8.2009:

„Základním posláním certifikace je označit a nadstandardně propagovat zařízení, která kvalitou poskytovaných služeb, ale i historickou nebo architektonickou hodnotou objektů reprezentují to nejlepší z vinařské turistiky ve vinařských oblastech Morava a Čechy," dodal Krška.

Vinaři tvrdí: certifikáty nám pomáhají

Upozornil, že získání certifikátu zdaleka není automatické a zájemce musí projít náročným výběrovým řízením.

„Certifikace má pro nás velký význam. Pokud se při degustacích zmíním, že jsme certifikování, lidé se ptají, co to znamená a stejná otázka padá i v případě, pokud si všimnou označení certifikace zvenčí našeho sklípku. Když jim to vysvětlím, tak se z davu ozývá: tak to Vás budeme doporučovat," podotkl Josef Dufek, majitel vinařství ve Svatobořicích-Mistříně.

TÜV certifikace systému jakosti probíhá podle závazně stanovených postupů. Vyhodnocují se zprávy z interních auditů, pracovní směrnice, řízení, bezpečnost, vztahy k životnímu prostředí, to vše na základě dotazníku TÜV CERT pro DIN EN ISO 9001:2000 nebo na základě dotazníku COTI pro ČSN EN ISO 9001:2001. Vlastníkům uděleného certifikátu je účtován roční poplatek za registraci a používání certifikátu.

HACCP - systém kritických bodů - byl původně vyvinut pro NASA v 60.letech za účelem výroby maximálně bezpečných potravin pro kosmonauty. Postupně se systém rozšířil celosvětově a v roce 1993 byla schválena směrnice pro aplikaci systému v praxi.

 

úvod